Wednesday, February 8, 2012

Soalan.


Contengan Jalanan di letak ketepi. Selesai. 

Mungkin kalau nak ikut kepala otak yang kosong, dia boleh simpulkan yang Contengan Jalanan ni just cerita fasal seorang penulis yang nak menggambarkan tempat-tempat yang mungkin pernah dijejaknya. Cerita Fend ada fasal Sidney. Cerita K² pulak cerita fasal Jakarta. Cerita kepala-kepala seniman yang berjalan di tempat orang. Cerita fasal muzik, visual arts, creative studies, literature atau apa-apa je yang sekutu dengannya.

Tapi itu semua kalau ikut kepala otak kosonglah. Kalau skip bab-bab falsafah hidup,hadis, dan ayat-ayat tafsir Quran yang disumbat dalam tu.

But of course things are 360-degree upside-down kalau betul-betul baca dengan hati.


***
Betullah katanya.

Semoga kita bertemu apa yang dicari, tidak sekadar bertemu apa yang kita mahu. Tapi apa yang kita perlu.
Apa yang kita mahu tak semestinya apa yang kita perlu. Tak kiralah samada kita tahu apa yang kita perlu atau tidak.

I’m not saying that I totally understand the gist. But I’m trying to. Insya-Allah.


***

Q : Kalau kita dah dapat apa yang kita nak dalam dunia. Segalanya yang kita impikan, kita dapat. Lepas tu apa? Hidup takat tu je ke?

A: ?

"There's a difference between living life and merely being alive" 

*** 

Sekarang baru tahu rasa rindu Mesir yang sebenar. Betul-betul rindu. Terima kasih.



1 comment: